Friday, August 21, 2015

Tarkust ammutamas kolmandast tunnist



Seekord lisandusid esimesed agility elemendid. Etteruttavalt täheldan, et minu eesmärk ei ole Nèrat kiiresti agility maailma tuua, vaid soovin selles vallas väga tasa ja targu tegutseda. Luua tugev vundament ja alles siis edasi liikuda.

Vaieldamatult hästi tuleb meil välja järgmised elemendid:
* juurde kutsumine
* parem-vasakpöörded ümber takistuse (kasutan käsklust parem-vasak)
* keerutamised vasakule-paremale (kasutan käsklust ringi, ei oma tähtsust, kummale poole koer pöörleb, näitan suunda käega)
* püsilamamine – ainus viga on selles, et ta kipub lamama tagajalad sirgus nagu väljaveninud konn. Aga temas lööb välja karjakoera omadus, lamades paneb pea käppadele ja jälgib mind
* kaheksate tegemine edasi-tagasi – muidugi eelduseks, et maius nina juures
* kõrvalkõnni pöörded – välisringi ja siseringi tegemisel koera liikumine on väga hea
* koht (puuri minemine ja seal püsimine) – see tuleb meil raskusteta välja ning puuris püsimine on väga hea
* roomamine – ei ole probleemi seda teha, muidu eelduseks koera liikuma saamisel on maius nina all

Harjutamist vajavad elemendid:
* kõrvalkõnni algasend ja liikumine – kõrvale tulles ta hüpleb (sama teeb ka Berta, seega viga minu juhtimises) ning kõrvalkõndi teeb ta liiga tormakalt. Algasendis kipub koer viltu jääma koheselt kui mina oma jalgadega natukenegi liigun
* kõrvalkõnnist lamama – püsivus on selles harjutuses hea aga ta kipub lamama minema viltu minu suhtes
* tagurdamine – mingil põhjusel ei lähe koer otse aga läheb paremale poole kaldu
* trumm – paremale pöörleb perfektselt aga vasakule liikumine on väga nadi
* ei käsklust tuleb harjutada – esimesel korral näppas ta leivalt ilusa singi tüki (no ise oleks ka selle ära söönud)
* 2on2off – see tuleb ilusasti välja aga vajab tugevasti harjutamist, et koer liialt mu käe juures ei oleks
* palumine – istudes sitsimine, saame tehtud aga koer haarab maiuse käest kinni ehk siis harjutame pisikese distantsi tegemist

Uued elemendid:
* tunnel – tunneli läbimine oli kiire kuid läbi meelituste
* rõngas – hüppas väga vapralt aga meelitades
* maas pöörlemine – nii trennis kui kodus paar korda tegi. Aga küll selle selgeks saab, sest see trikk Berta leivanumber ja lasen Bertal Nèrale ette näidata kuidas selle triki tegemine käib

Ja endiselt imestan seda, et koer trenniplatsil minuga hasartselt mängib. Mänguga saavutan hetkega koera kontakti, isegi siis kui mingi segav tegur on teda pikemalt haaranud. Oi kuidas see mulle meeldib!

Koera tahe minuga töötada on hea. Enne trenni sai tehtud 8,5km ring, kus ta suurte koertega jooksis metsas võidu, päeval jõudis kutsikas kokku magada ca 1h ning trenni ajal oli päike ja palavus ning kutsikas ilmutas trenni lõppedes alles minimaalseid väsimuse märke! Hämmastav!

Mul on siiralt heameel, et Nèra, olenemata oma soovist kõike esialgu kaugelt vaadata, ei tunne mitte kui mingit ebamugavuse tunnet võõraste koerte ja inimestega jalutades. Eilsel metsatiirul oli meil kambas Nèrale 2 võõrast koera, sellest olenemata jooksis ta koertega ühes rütmis ja aeg-ajalt ka kõige ees. Kogu tema olemus näitas, et ta tunneb ennast kindlalt.
Sain julgust mõttest, et mudi on koer, kes hindab situatsioone minu järgi, kui näitan oma olekuga, et tegemist on ok olukorraga ja annan koerale aega kohaneda siis ka koer käitub vastavalt.

Taaskord tabasin Berta ja Nèra omavahel müramast :)

 

No comments:

Post a Comment