Sunday, August 2, 2015

Üks väike mudiplika ehk ühe unistuse täitumine



Ca 3 aastat unistasin, kaalusin, arutasin, uurisin, lugesin kõikide võimalike tõugude iseloomustusi ning üritasin mõelda, kuidas üks või teine tõug minu soovidega ühilduks ja kas tekib seda äratundmisrõõmu. Jah, tekkis, silmapilkselt, mudi vupsas südamesse!

Olenemata sellest, et kaalusin mitmeid erinevaid tõugusid siis mudi oli ikka see, kes ikka ja alati oli meeltes. Ei lasknud ennast teiste negatiivsetest oletustest kõigutada, südames teadsin, et üks väike mudi pliks meie perre saabub.

Ja siis algas selle ainuõige kenneli otsing. Kuna mudi on Ungarist pärit siis seadsingi pilgud sinna suunas – kurb oli see, et enamike kasvatajate kodulehed ungari keelsed ja isegi googel tõlkeabiga ei saanud mitte kui midagi aru.

Õnneks leidus 3 kasvatajat, kelledel ingliskeelsed lehed ning taustauuring näitas, et tegemist on maailma parimate mudi kasvatajatele välja valisin ning peale pikka kaalumist otsustasin kontakteeruda (liialdamata öeldud, sest nad on ka vastavad sertifikaadid/tunnistused/tunnustused saanud). Kennel, kellega kontakteerusin, selgus, et omanik oli mõned päevad tagasi õnnetult surma saanud ning koerad jaotatakse erinevate mudi kasvatajate vahel ära. Sellest kennelist enam pesakondi ei tule. Seda oli väga kurb kuulda, väga mitmel tasandil.

Selline kurb kokkusattumus pani otsingutele mitmeks-mitmeks kuuks pidurid peale. Kuid siis kogusin taaskord ennast ja kontakteerusin Irhaberki kenneliga. Milline hea ja südamlik kontakt ning kui soe suhtumine koerakasvatusse ning kui õigetel alustel seda haruldast tõugu aretatakse. Eriti sümpatiseeris tõsiasi, et paaritused tehakse väga kaalutletud alustel ning esikohal on hea tervis, korras närvisüsteem ning mudi ehe iseloom. Kui koerad asjade maailmaga siduda siis kennel Irhaberki on mudide kvaliteedimärk.

Kennelil oli just pesakond sündinud, kuid üheskoos Boglariga (Irhaberki kenneli omanik) tõdesime, et selles pesakonnas ei ole minule sobivat koera . Kahjuks ka lähiaja plaanid ei olnud teada, seega jäin taaskord paariks kuuks ootele. Siis tulid uudised Irhaberki 2st uuest pesakonnast, kes pidid sündima 2015 kevadel,  küll pesakondade emad-isad ei olnud päris need koerad, keda oleksin mina tahtnud näha oma koera vanematena aga jätsin meeled avatuks. Ja siis selgus, et nende 2e pesakonna plaanid lükkuvad ikkagi 2016 aastasse. Oehh jälle ootele!


Ja siis sain sõnumi Boglarilt, et Irhaberki aretusisane (Legèny), kes mulle hirmsasti meeldib, saab pesakonna emasega, kes on sellest kennelist, keda ma kõige alguses vaatasin (Kormosvàri Haijto). Juhhuuu, hea uudis!  Kuigi kennel ei ole Irhaberki vaid Puszta`s Legacy, kelle perenaine on Irhaberki sõbranna siis võin öelda, et see on üks parimaid pesakondi, mida võiks soovida (vähemalt ma ise arvan nii. Olen ca 3e aasta jooksul jälginud Soomes, Rootsis, Norras ja Ungaris sündinud pesakondi ning uurinud pesakondade vanemate taustasid, seega päris emotsioonist selline seisukoht ei tule).

Nèra isa ja ema

Mudi avastusretkedel suhtusin sellesse tõusse avatud meeltega. Kuna see on koer, kellel palju erinevaid karva-, silmavärve, karva struktuure ja saba/sabata/pool sabaga võimalusi siis otsustasin, et kasvatajale ütlen ainult oma soovidest selle, et tahan head koostööaldist midi sportkoera (kasvatajale sõnastasin selle soovi ikka täpsemalt lahti :)).
Heal koeral ei ole värvi! Salamisi lootsin, et minu väike mudi on must, krussis karvaga, tumedate silmadega ja sabaga – ja sellisena ta sündiski!


Ahjaa koera nimi oli juba 9 kuud enne tema sündi olemas! Nime sai ta niimoodi, et 2014 septembril Luxembourgis agility MM-i vaadates nägin tablool jube ägedat koera nime – Nèra.  Ja nimi jäigi kummitama. Aga kelle nime ma nägin on tänaseni arusaamatu, sest võistlejate nimekirja sirvides ei olnud ühegi koera ega võistleja nimi Nèra!!!

Nojah, kellele iganes ma seda nime ütlen, soovitavad nimeotsinguid jätkata aga mina ei teinud seda! Isegi 1e päevase mudi kutsika pilti vaadates, vaatas sealt vastu minu väike Nèra.



Ahjaa veel üks huvitav fakt, nimelt Irhaberki kennelist jäi kohe alguses silma üks ilus isane koer, kelle pesakonda ma ootasin väga. Mulle meeldis Legèny iseloom, välimik ja eelmised pesakonnad. Ja siis ühel päeval Irhaberki pesakondi vaadates ja sugupuid uurides avastasin, et Legèny on 2014 aasta valitseva agility MM-i midi individuaali võitja ja 2015 EO võitja Kiki isa !!! Ehk siis Nèra poolõde on Kiki (pole küll määrava tähtsusega fakt aga uhke tunne ikkagi!)
 
19 päevane Nèra
Nèra 5,5 nädala vanusena
Nèra 1,5 kuu vanusena




No comments:

Post a Comment