Saturday, May 21, 2011

20.05. 2011 Miks inimesed hävitavad puutumatut loodust!?


Enne kui asun rääkima Hiiumaal uudse nähtuse ehk mõnede inimeste poolt tekitatud looduskahjust räägin ilusast päevast.
Täna peale lillede istutamise ja maja suvekorda seadsime läksime Bertaga randa jalutama. Mul on Hiiumaal kujunenud traditsiooniks teha kevadel pikk jalutuskäik Luidja rannas, et vaadata kuidas luige perekond elab. Lisaks on alati põnev vaadata, milliseks on rannajoon muutunud. Luidja rand, mis läheb edasi Kõpu looduskaitsealaks on väga ilus Hiiumaa piirkond, mis looduskaitseala, nimelt sealsetest luiteliivadel kasvab üliharuldane taimestik. Nagu ütleb, üks mu tuttav, et see piirkond on nii range kaitse all, et isegi hingamine on keelatud :)
Siit saab alguse merega paralleelselt olev vesiala
Uudistamas
Konnakulleseid uudistmas ps. ükski kulles vigastada ei saanud!
Berta ja varsakabjad

 Rannas jalutades avastasin, et ka seekord on rannajoon kõvasti muutunud, merega paralleelselt jooksev vesiala, mis on veelindude pesitsemisala ja linaskite elukeskkond oli seekord eriti veerikas. Lisaks kohtasin toredat vanapapit, kes laenas oma binoklit ja näitas hall kühmnokk luige pesitsuskohta ja vesikana pesa. See sama vana tuttav luigepaar oli jälle taaskord siin! Muuseas selle sama luigepere kasvamist olen jälginud viimased 6 aastat.
Keskel luige-ema pesal (tegelikult olin väga kaugel ja ei häirinud pesakonda)
Isa-luik eemal merel
Vesikana oma pesa lähedal
Lisaks sellele ilule avastasin, et keegi tohman, kes on endale suvemaja rajanud on arvanud, et tema on maailma kunn ja tema võib teha loodusega, mida iganes soovib! Keset looduskaitse all olevat luiteid on see samune suvemaja omanik arvanud, et tühja neist künklikest loodusepoolt vormitud luidetest, tema tahab siledat liivavälja ja nii on ta traktorid kohale vedanud ja teinud omakäelise töö!!!!! KRT!!!!  Kuidas saab keegi nii rumal olla, et hakkab mootorsõidukitega looduskaitsealal mässama ja jätma endast maha sellise songerduse ja õlilaigud!!  Lisaks on ta üle looduskaitse all oleva vesiala ehitanud silla!!! Ehh loomulikult suvemaja peremees soovis ju otse merre jalutada!!!! Mõelge, mida see tehisasja ehitus looduskeskkonnale tekitas!! Pole ime, et seekord olid vesialast kadunud pardid ja enamus luikesid, ka vanapapi rääkis, et suur osa kalu on sealt läinud. Ja seda „tänu“ ühe mühaka inimese tagajärjel!
Loodan, et Keskkonnainspektsioon on tasemel ja astub juriidilise valusaid samme, et see kodanik saab korrale kutsutud. Vähemalt mina plaanin anda endast sõltuva, et looduskeskkond saaks taastatud, Kurb on see, et ühe kevade hävitustöö on väga pikkade kahjulike tagajärgedega ning taastamine on väga kulukas ja aeganõudev protsess.
Väike pildimaterjal inimese väärtegudest aga tegelikult tõi see vaatepilt pisara silma ja tekitas küsimuse, et miks me ei austa loodust!!??.
Songermaa Luidja luidetel ja see kõik inimese tehtud
Õudus kuubis!
Üks mitmest õlilaigust looduskaitse all oleval rannal
Selle kinnistu omanik on väidetavalt süüdi tehtud väärteos
 Seda kõike nähes tekkis suur pahameel ja mõtlesin, et õigem on minna väidetava süüdalse juurde ja oma arvamust avaldada aga siis mõtlesin, et kui keegi on nii inetult käitunud siis vaevalt läheb talle korda kellegi suvalise inimese kõrgendatud emotsioonidega arvamusavaldus, seega mõtlesin, et asja tuleb juriidiliselt korrektselt lahendada ja anda ametivõimudele üle tõendusmaterjal ja minupoolne avaldus.

Otsustasin, et see looduskahju ei riku minu päeva ära, vaid seda hoolsamalt mõtlen ise oma tegevuse peale ja millise koormuse tekitab minu tegevus loodusele. Olen ka veendunud, et iga pahategu saab karistatud ja paha teinud inimesed saavad ükspäev aru, kui suure kahju nende tegevus on tekitanud.

Tagasiteel avastasin liivalt joonise, mõlemad Bertaga jäime seda vaatama, ilus :)
Päike :)

No comments:

Post a Comment