Thursday, November 19, 2015

Rebane on Berta semu :)


Peale mitmeaastast pausi käis Berta rebast nuusutamas. Berta ei arvanud asjast midagi ja kui päris aus olla siis ka mina mitte. Juba eelmisel urukülastusel ei olnud Berta just kõige altim tehisurgu minema ja ka see haukumise pool oli nadi. Või noh mida arvata koerast, kelle karv tõuseb tomahoogiks seljal (russelli märk, et ta on ärritunud/valmis ründama) ja siis teeb ta „auh“ ja vaatab perenaise poole, et kas tohtis ikka haukuda. Meie koduses elus on Bertal haukumine keelatud ning ta on selle õpetuse väga hästi omaks võtnud.

Ma ise tean, et Bertal on väga hea jahiinstinkt, seega mind jahikatse tegemine ja tehisurus käimine väga ei loksutagi. Olen Bertaga käinud paaril korral päris ajujahil ning professionaalsed jahimehed on Berta instinkti väga kiitnud (peale jahti sai ta isegi päris jahikoertega koos looma sisikonna tükki süüa ja surnud metslooma rapsida). Korra-paar oleme metsas mägra (või mis iganes elukas see oli) uru otsa komistanud ning igakord pidin koera rihmastama ja teda kaugele eemale vedama, sest Berta üritas täie jõuga pimedasse maa-alusesse urgu söösta (prrr siiamaani mäletan kuidas ma Bertat sabast hoides urust välja tirisin).

Seega tehisurg ja jahikatse jääb meil tegemata aga päris jahtidel me võimalusel ikka osaleme. Ja ka Hiiumaa kodu aeda sattuvaid rebaseid hakkab ta täiskiirusel metsa tagasi ajama (korra nii teinud, seega sellist tüüpi jahi-karjäär võib jätkuda) :)

Hiljem russelli bande jalutuskäik ning sekka oli segatud ka paar karjakoera.

 
Kohalikule karussellile on koertest järjekord moodustunud

2 comments:

  1. Ega see tehisurg päris jahti koerale eriti meenutagi. See on nagu uus trikk, mis tuleb koerale selgeks teha. Ka Kustil oli urus haukumine üsna lünklik (urgu läks alati probleemideta) ja ta jäi alati vait, kui teda kiitma hakkasin. Ilmselt arvas jälle, et ei tohi ja keelatakse, pole ju kunagi tohtinud. Kusjuures, puuris olev rebane teda ka eriti ei huvitanud, läks natuke turri ja urises ehk veidi, aga see oli ka kõik. Kui aga piisavalt harjutamas käia, tuleb koeral suhteliselt kiiresti tehisurus õige tegutsemine välja. Ilona (Jahikool.ee) on sellesmõttes väga hea õpetaja. Kui kunagi soovi mõni CH tiitel kinnitada ja mõtted ikka urukatse suunas liiguvad, siis soovitan küll tema juurde minna. Kustiga käisin vist kokku 4-5 korda ja tegime lõpuks maksimumile eksami :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Julgustav lugeda!
      Ilmselt ma eeldasin, et Berta tuleb, vaatab ja tegutseb, kuid reaalsus oli, et ta tuli, nägi ja jättis tegutsemata. Pean endas selle motivatsiooni leidma, et urgu harjutama minna, hetkel on motivatsiooniga kriis :)

      Delete